Gå til indhold

Roskilde Fjord

AU, DTU Aqua og GEUS har bistået Skjoldungernes National park med at udarbejde to konkrete forslag til genopretning af stenrev i Roskilde innerbredning.

Roskilde Fjord

Bundforhold ved Nørrerev i 2022. Foto: Karsten Dahl

 

Projektet omfattede en indledende forundersøgelse og afklaring af evt. konflikter med Roskilde fjords status som Natura 2000 område. Herefter blev der gennemført en akustisk opmåling af havbunden af GEUS og dykker transekter i tre mulige projektområder hvor overordnede biologiske og bentiske forhold blev beskrevet. Endelig er der udarbejdet konkrete detaljerede forslag til udlægning af nye sten i to områder Nørrerev og ved Ægholm samt ydet faglig bistand til Skjoldungernes National park i relation til høringsprocesser og ansøgning. Den konkrete restaurering er planlagt gennemført inden udgangen af 2022.

 Placering af rev

 

Udlægningsplan for 2 større revstrukturer, fem mindre toppe og spredte sten ved Nørrerev i Roskilde Fjord. De 2 større revstrukturer findes inden for de røde polygoner og er markeret her med gråt. Nørrerev med tilhørende banke er markeret med gult. De spredte sten udlægges inden for det skraverede område.

Events

Danmark Planter Ålegræs

Danmark Planter Ålegræs finder sted d. 15. juni ved ca. 25 lokaliteter på tværs af landet. Frivillige moniterer testudplantningerne og indberetter løbende data.

Resultaterne fra testudplantningerne kan følges her

Igangværende projekter

Kysthjælper - Limfjorden Øst

Aalborg Kommune etablerer mindre stenrev.

Læs mere om Kysthjælper
Genopretning af livet i Køge Bugt

Projektet inkluderer opførsel af stenrev og biogene rev placeret i både den kystnære zone og på større dybder.

Læs mere om genopretningen i Køge Bugt
Roskilde Fjord

Anlægsarbejdet ved Roskilde Fjord er i gang.

Læs mere om Roskilde Fjord
BioReef - Genopretning af biogene rev

Projektets formål er udvikling af metoder til at fremme bestande af europæisk østers og hestemuslinger og genopretning af biogene rev i den danske del af Nordsøen eller Kattegat.

Læs mere om BioReef
Bælt i Balance

Naturpark Lillebælt arbejder med forbedring og formidling af hav- og kystnaturen igennem flere forskellige projekter med henblik på marin naturgenopretning af stenrev, ålegræs og biogene rev.

Læs mere om Bælt i Balance
Se alle projekterne

Gå til kortet her

Realiserede projekter

Stenrevet ved Livø

Nordvest for Livø er der etableret et stenrev, hvor det er undersøgt, hvad der sker med de kemiske og biologiske forhold på et nyt stenrev.

Læs mere om stenrevet ved Livø
Uddigning ved Gyldensteen Kystlagune

Nordfyns største naturgenopretning blev i 2014 udført efter omkring 140 års inddæmning og dræning.

Læs mere om Gyldensteen Kystlagune
Ålegræs i Horsens Fjord

I Horsens Fjord blev det første marine storskala-naturgenopretningsområde anlagt.

Læs mere om Horsens Fjord
Sund Vejle Fjord

Danmarks største marine naturgenopretningsprojekt, hvor indsatser med ålegræs, muslingebanker og stenrev kombineres.

Læs mere om Sund Vejle Fjord
Restaurering af stenrevet Læsø Trindel

Blue Reef projektet var det første store marine naturgenopretningsprojekt, der blev gennemført i Europa med støtte fra EU’s LIFE midler.

Læs mere om Læsø Trindel

Internationale projekter

FutureMARES

FutureMARES er et EU-finansieret projekt, som undersøger relationen mellem klimaforandringer, marin biodiversitet og økosystemtjenester.

Læs mere her
GES4 SEAS

Achieving good environmental status for maintaining ecosystem services by assessing integrated impacts of cumulative pressures.

Læs mere her
COASTalLIFE

Projektet er et EU LIFE-projekt om naturgenopretning i lavvandede marine områder og på de tilknyttede strandenge.

Læs mere her
ClimScape

Climate change mitigation capacity of the Baltic coastal seascape: identification of hotspot environments for coastal blue carbon sequestration and guidance for sustainable management of the Baltic coastal landscapes under global change (CLIM-SCAPE).

Læs mere her
OBAMA-NEXT

Accurate and reliable biological ocean observations are critical for marine resource management. The EU-funded OBAMA-NEXT project will develop a toolbox for generating accurate, precise, and relevant information to describe marine ecosystems and their biodiversity.

Læs mere her