Genopretning af livet i Køge Bugt
Foreningen Køge Bugt Stenrev er i gang med ’Projekt Køge Bugt Marine Park’ - et projekt, der løber frem til oktober 2028.
Foreningen Køge Bugt Stenrev har siden juni 2020 arbejdet for et godt havmiljø i Køge Bugt. Det er et initiativ med visioner, der inkluderer forbedring, forskning og formidling om de potentialer og problematikker, der er forbundet med at fremme den økologiske tilstand i Køge Bugt.
Vi samarbejder med alle, der har fælles visioner, og forsøger at formidle bredt ud til alle målgrupper om de tiltag, som kan og bør udføres, for at forbedre miljøet og biodiversiteten i de indre danske farvande.
Køge Bugt er et ca. 450 kvadratkilometer brakvandsområde, med en max. dybde på 12-16 m, og et opland udgjort af ni kystkommuner med i alt ca. 335.000 indbyggere.
Vores projekter inkluderer opførsel af stenrev placeret i både den kystnære zone og på større dybder af 8-10 meter, således, at vi kan fremme og blive klogere på hele bugtens biodiversitet og økologiske funktionalitet.
Projekterne er fordelt mellem kommunerne Stevns, Køge, Solrød, Greve og Ishøj, og vi ser muligheder i også at opstarte lignende samarbejder med de nordlige kommuner. Idet vi prioriterer formidling om vores projekter højt, og ved, at ikke alle har lige mulighed for at udforske bugten fra en våddragt, gør vi hvad vi kan for at udbrede viden om potentialerne ved marin genopretning fra landjorden.
Gennem vores samarbejde med fem af bugtens kommuner, og fornemme bevillinger fra Velux Fonden og Nordea-fonden, kan vi nu realisere vores arbejdspakker inkluderet i de to projekter ’Køge Bugt Marine Park’ og ’Formidlingsstenrevene Strandgreven og Klintekongen’.
Desuden har vi modtaget generøse bevillinger fra Den Blå Planet til indkøb af udstyr til foreningens ’grejbank’, som vi medbringer til offentlige formidlingsevents, og som bruges til undervisning af lokale folkeskoler og gymnasieklasser til undervisningsforløb om Køge Bugts marinbiologi.
Med midler fra Finansloven og samarbejde med Miljøstyrelsen, vil vi forsøge at etablere stenrev rundt i hele bugten, og dermed promovere bugtens mulighed for at blive inkluderet i en marin naturnationalpark.
I løbet af det historiske stenfiskeri har man fjernet enorme mængder sten fra havbunden i Køge Bugt (I/S Køge Bugt Strandpark, 1986). Derved er fundamentet for væksten af tætte tangskove, som er vigtige hjemsteder for en lang række marine livsformer, forsvundet.
Køge Bugt er presset fra mange sider i form af udledninger af forurenet spildevand fra oplandet, byggerier, klapning, transport og intensiv råstofudvinding. Men samtidig er bugten platform for en lang række rekreative aktiviteter, mange fuglearter finder føde langs kysten og i bugten, og ved vores udforskninger af bugten har vi observeret enorme ålegræsenge og mere end 25 fiskearter – der er derfor masser af grundlag for at fremme og genoprette kvaliteten af bugtens marine økosystem.
Foreningens primære formål er derfor at genetablere og opføre nye stenrev til naturgenopretnings-, formidlings- og forskningsformål, og dermed understøtte de samhørigheder der er på stenrevshabitater mellem sten, flora og fauna.
Takket være Velux Fonden bliver ’Projekt Køge Bugt Marine Park’ nu en realitet. Det første stenrev i projektpakken, ’Det Biogene Rev’, blev i forsommeren 2023 opført ud for Solrød strand. Efter støtte fra Nordea-fonden kan vi nu også realisere ’Formidlingsstenrevene Strandgreven og Klintekongen’, hvortil vi også arbejder på at få tilknyttet en fast naturvejleder.
I 2023 kom vores forening på finansloven, hvilket har muliggjort, at vi nu kan arbejde på at etablere et stenrev i området ud for Juels Grund.
Idet Miljøstyrelsen har bevilliget penge til genetablering af stenrevet ’Køge Sønakke’ i den sydlige del af bugten, vil Køge Bugt Stenrev bistå med formidlingstiltag omkring stenrevet, når det en gang er blevet opført.
Stenene til stenrevene stammer primært fra donationer fra firmaer og private borgere, der indsamles i vores stenbanker, som findes flere steder på Sjælland. Med donation af sten indsamlet under Vejdirektoratets arbejde med udgravningen til den kommende Nordhavnstunnel vil vores forening de kommende år modtager anslået 15.000 kubikmeter sten, som vi ønsker at benytte til opførslen af flere af vores stenrev.
Syd for indsejlingen til Ishøj Havn opfører vi stenrevet ’Fyrsten’, som især skal benyttes til formidling ved Ishøj Naturcenter Havhytten.
Forud for udlægningen af sten, har forskere og studerende tilknyttet Københavns Universitet/Statens Naturhistoriske Museum udført fiskeundersøgelser i det udvalgte område, for at undersøge områdets fiskesammensætning i forhold til antallet og tæthederne af de enkelte arter. Disse undersøgelser vil senere blive gentaget på det nye stenrev.
Hvordan reagerer fisk på rev lavet af beton? Og hvilke potentialer har genbrugsbeton som materiale til kunstige rev?
Sten til stenrev er ofte dyre og besværlige at skaffe, idet stenene ofte sejles fra Norge og Sverige eller udvindes fra grusgrave på land. Erfaringer fra f.eks. vindmøllefundamenter støbt i beton viser, at marine livsformer koloniserer og trives på de rå overfalder. Ifølge retningslinjer i OSPAR-konventionen skal installationerne dog fjernes igen, når møllerne er udtjente, men derved fjernes desværre også fundamenterne for de ellers etablerede og velfungerende kunstige rev.
Sammen med DTU Aqua og DTU Sustain vil vi i projekt ’Circle Reef’ undersøge potentialerne ved at opføre rev konstrueret af hhv. sten og beton, således, at man på et mere oplyst grundlag kan tage beslutninger om at bevare de velfungerende kunstige rev, som opstår på betoninstallationerne (Svendsen et al. 2019). Forsøgsrevene vil efter planen blive opført på 8-10 meter vand ud for Ishøj strand.
I efteråret 2023 udførte DTU de første undersøgelser med undervandsvideoer på lokaliteterne udvalgt til udlægningen af revene. Der er blevet indsamlet over 3000 videosekvenser, hver af to minutters varighed. Disse sekvenser skal analyseres og vil danne grundlag for den indledende undersøgelse af områdets biodiversitet. Identiske undersøgelser vil blive gentaget i de kommende år, når både sten og beton er blevet lagt ud. Arbejdet blev udført af et team bestående af både danske og internationale studerende, der med baggrunde inden for både ingeniørfaget og biologien har bidraget til at belyse projektet fra forskellige perspektiver.
I sommeren 2023 opførte vi som led i ’Projekt Køge Bugt Marine Park’ et stenrev ud for Ølsemagle Revle og Staunings Ø (Natura 2000-område nr. 147, Habitatområde H130) for især at støtte op om fuglelivet der huserer i området.
Vi vil i 2024 arbejde på, at der udlægges liner podet med blåmuslinger, for at fremme kolonisering af muslinger på det nye rev. Revet udgør allerede gode skjulesteder for småfisk og fiskeyngel, og det er bl.a. påvist, at netop denne type rev er et godt levested for den stærkt truede europæiske ål (Schwartzbach et al. 2020).
Køge Marina ønsker at samarbejde om formidling om havmiljøet. Vi arbejder derfor sammen om at idéudvikle på et havformidlingscenter, som skal huse undervisningsfaciliteter og udstyr der kan udlånes til besøgende og institutioner.
Lige nord for Marinaen vil vi opføre et kystnært formidlingsstenrev.
Fra oplandet løber både små og store vandløb ud i Køge Bugt. Disse vandløb benyttes som vandringsruter for flere fiskearter, såsom aborre, ørreder, rimter og den kritisk truede europæiske ål. For at undersøge hvorledes fiskenes chancer for overlevelse øges, vil vi ’Fiskehoteller’ i form af flere mindre stenrev nær vandløbenes udmundinger samt øge udbuddet af fouragerings- og skjulesteder. Dette ser vi nærmere på i samarbejde med DTU Aqua og Københavns Universitet/Statens Naturhistoriske Museum, som i samarbejde med universitetsstuderende udfører fiskeundersøgelser på de udvalgte lokaliteter, for at belyse områdets fiskesammensætning både før og efter etableringen af revene.
I oktober 2023, blev der udført indledende snorkeltransekter ud fra Vedskølle og Tryggevælde Å. Efter mørkets frembrud blev der i udmålte transekter optalt forekomsten af rimte, aborre og ørreder. Netop disse arter er kendt for at benytte sig af Køge Bugts brakvand, hvor de drager nytte af en øget fødeforekomst inden de vender tilbage til åens for at gyde.
I samarbejde med de lokale fiskeklubber, arbejder vi på at indføre fredningszoner omkring stenrevene, for at give fiskene optimale muligheder for at udnytte de nye stenrev.
Syd for Mosede Havn (Greve) og den nordlige høfde ud for Mosede Fort Museum arbejder vi på at opføre et kystnært stenrev, ’Strandgreven’, hvilket skal muliggøre formidling og udforskning af biodiversiteten i den kystnære zone. I forlængelse heraf vil vi opføre stenrevet ’Klintekongen’, som skal placeres længere ude i bugten på 8-10 meter vand. Dette skal konstrueres som et huledannende rev, og bruges som platform til at belyse stenrevshabitater på dybt vand.
Da hovedformålet med disse stenrev er formidling til både skoleelever og den brede befolkning, har vi indgået samarbejder med flere af bugtens folkeskoler om en række formidlingsforløb, og i løbet af sommerperioden både afholder og deltager foreningen ved offentlige arrangementer, hvor vi formidler om bugtens økologi og biodiversitet.
Der findes dokumentation på, at der tidligere har ligget et stenrev, eller formationer spredte sten, på Juels Grund, som dog er blevet fjernet gennem årtiers stenfiskeri. Genopførslen af et stenrev på Juels Grund vil foregå med udlægning af natursten i ca. 0,3 til 2,5 m på 7 til 10 m vand. Stenrevet bliver udformet som delvist små pyramider og delvist længderev. Pyramiderne bygges med en bredde af 4 x 3 m og 2 m i højden. Længderevet bygges med 3 m i bredden, 6 m i længden og 2 m i højden. Projektet udføres med bevilling modtaget på Finansloven 2023. Projektet forventes at være realiseret med udgangen af 2024.
Vores ROV optagelser af havbunden ved Juels Grund kan ses her:
https://youtu.be/HQaOSbgodAA?si=QlP-yV4wO6YPzLPa
Søkort fra 1965 med Juels Grund og Køge Sønakke med to potentielle områder for naturgenopretning angivet inden for de med grønt markerede områder. Dybderne er angivet i meter (Kilde: DCE rapport https://dce2.au.dk/pub/TR200.pdf).
Generableringen af stenrevet Køge Sønakke gennemføres med Miljøstyrelsen som bygherre, hvortil Køge Bugt Stenrev deltagelse i projektet vil bestå i diverse formidlingsaktiviteter. Planen er for nuværende, at Køge Sønakke både skal tjene som huledannende rev og formidlingsstenrev. Der henvises til Miljøstyrelsen for nærmere detaljer om projektets elementer og proces.
Søkort fra 1965 med Juels Grund og Køge Sønakke med to potentielle områder for naturgenopretning angivet inden for de med grønt markerede områder. Dybderne er angivet i meter (Kilde: DCE rapport https://dce2.au.dk/pub/TR200.pdf).
Vores samarbejdspartnere inkluderer blandt andre
Velux Fonden, Nordea-fonden, WSP Danmark, DTU Aqua, DTU Sustain, Københavns Universitet/Statens Naturhistoriske Museum, Den Blå Planet, Øresundsakvariet, Stevns Kommune, Køge Kommune, Solrød Kommune, Greve Kommune, Ishøj Kommune samt en lang række lokale foreninger, som bruger Køge Bugt som platform for deres aktiviteter.
Alle samarbejdspartnere kan findes her https://koegebugtstenrev.dk/samarbejdspartnere/
Vi samarbejder gerne med alle som har fælles visioner for at forbedre bugtens økologiske tilstand.
Det første stenrev blev etableret i 2023, og vi forventer, at flere sten vil blive lagt ud i forsommeren 2024.
Vi bringer løbende nyt om status på projekterne på vores hjemmeside https://koegebugtstenrev.dk/.
I samarbejde med WSP, DTU og KU har vi udført mange grundige forundersøgelser i hele bugten. Her har vi set både store, sunde ålegræs enge og registreret over 25 fiskearter ved både dykkerundersøgelser og undervandsvideoer. I den forbindelse, har vi bistået ved flere bachelor, speciale og ph.d.-projekter ved DTU og KU. Vi har formidlet om Køge Bugt til politikere og flere hundrede borgere, lokale skoleelever og foreninger.
Vores arbejde fortsætter med at indbringe flere nye uvurderlige kontakter og samarbejder med andre foreninger, interessegrupper og eksperter, hvilket er med til at sikre, at projekterne er godt forankrede på landjorden.
Teksten er skrevet af
Emma Polauke, marinbiolog, Ph.d. Stud. på Syddansk Universitet, assisterende projektleder v. Køge Bugt Stenrev emmap@sdu.dk
Lars Emil Juel Andersen, marinbiolog, forskningsassistent, DTU Aqua, leman@aqua.dtu.dk
Kontakt: info@koegebugtstenrev.dk eller emmap@sdu.dk
Referencer:
I/S Køge Bugt Strandpark (1986) http://strandparken-kbh.dk/wp-content/uploads/2019/01/koege-bugt-strandpark_reduceret.pdf?fbclid=IwAR1hg77CqJAF4UJJCqkqF38gRw-EHJGXp43-YoY-4CzBlFFWzv6COxnBAlI
https://www.ospar.org/convention
Svendsen, J.C., Kruse, B.M., Nielsen, J.R., Olsen, J., Alstrup, A.K.O. Udtjente fundamenter i havet – menneskeskabte oaser eller marint affald? Vand & Jord, 26. årgang nr. 2, maj 2019 http://vand-og-jord.dk/wp-content/uploads/2021/03/vj219-fundamenter.pdf
(Schwartzbach et al, 2020) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272771420307733?via%3Dihub
Dahl & Göke (2021) Naturgenopretning af stenrev i Øresundsregionen, DCE rapport nr. 200 https://dce2.au.dk/pub/TR200.pdf
Læs mere: