BioReef - Genopretning af biogene rev
BioReef-projektet har til formål at udvikle metoder til genopretning af bestande af europæisk østers (Ostrea edulis) og hestemuslinger (Modiolus modiolus), og målet er genopretning af biogene rev i den danske del af Nordsøen eller Kattegat.
Foto: Graham Saunders © Marine Scotland. All rights reserved
I løbet af de sidste hundrede år er der sket et markant fald i antallet og kvaliteten af biogene rev i Nordsøen, da de forskellige arter er blevet udsat for sygdom, overfiskeri, klimaforandringer og ændringer i vandkvaliteten.
Formålet med BioReef-projektet er at fremme genopretningen af biogene rev bestående af europæisk østers og hestemuslinger, hvoraf der tidligere var rigelige forekomster i Nordsøen, for at understøtte sunde og robuste økosystemer i havene.
BioReef-projektet vil medvirke til at udvikle nye innovative metoder til genetableringen af rev af østers og hestemuslinger ved brug af yngel produceret i DTU Aquas skaldyrsklækkeri. BioReef-projektet har derfor fokus på udvikling af nye metoder til opskaleret klækkeriproduktion af yngel samt udvikling af metoder til udlægning på bunden, der kan bruges i forbindelse med genopretningsprojekter over hele verden.
Projektgruppen arbejder i 2023 og 2024 på udvælgelse af placeringen af det eller de biogene rev i den danske del af Nordsøen og Kattegat. DTU Aqua er i øjeblikket i gang med at screene flere mulige områder, og det forventes, at de(n) endelige placering(er) præsenteres i løbet af 2024.
Projektet udføres i et samarbejde mellem WWF Verdensnaturfonden, Ørsted og DTU Aqua.
2023: Indsamling af moderdyr og screening af historiske lokationer med biogene rev i danske farvande.
2024: Udvælgelse af placeringen af det eller de biogene rev i den danske del af Nordsøen. Udvikling af protokoller for produktion af europæisk østers og hestemuslinger og test af mindre revs levedygtighed i kystnære områder.
2025-26: Yderligere testning i klækkeriet og på kystnære lokationer beregnet til udsætning.
2027: Etablering af rev i den danske del af Nordsøen påbegyndes.
Første del af projektet har fokus på at kortlægge den historiske udbredelse af hestemuslinger og europæisk østers i den danske del af Nordsøen og Kattegat. På baggrund af disse data er der blevet udvalgt områder egnet til genopretning af biogene rev. Disse områder screenes i efteråret 2023 og foråret 2024 for endelig placering af revene.
Historiske placeringer af europæisk østers (Ostrea edulis) - med rødt - og hestemuslinger (Modiolus modiolus) - med grønt.
Nicolai Kvist Krøigaard Sorner, Senior Project Manager, Conservation Department hos WWF Verdensnaturfonden
Henrike Semmler Lé, PhD, Senior Specialist, Oceans & Fisheries hos WWF Verdensnaturfonden
Pernille Nielsen, seniorforsker og projektleder på DTU Aqua
Jens Kjerulf Petersen, professor og sektionsleder på DTU Aqua
Læs mere om projektet hos:
WWF Verdensnaturfonden: https://wwf.dk/wwf-partnere/strategiske-partnerskaber/orsted/bioreef/