Ålegræs i Horsens Fjord
I Horsens Fjord blev det første marine storskala naturgenopretningsområde anlagt med ca. 17.000 skud, som efterfølgende er moniteret.
- bentisk lysintensitet,
- bundforhold,
- opportunister,
- epifytter,
- DIN- og DIP-gradienter,
- iltkoncentrationer,
- temperaturer,
- sandormetætheder,
- flerårige makroalger.
Horsens Fjord har blandt mange andre fjorde dannet grundlag for studier af de mange presfaktorer og deres tærskelværdier i forhold til naturgenopretning af ålegræs. Her blev det første marine storskala naturgenopretningsområde anlagt med ca. 17.000 skud, som efterfølgende er moniteret, så vi nu har kvantificeret alle relevante økosystemtjenester i forhold til den nøgne bund (baseline): kulstofbegravelse, vækstbaseret C, N, P-optag i ålegræs, samt stigende faunatætheder, fødekædeudviklingen og den forbedrede biodiversitet.
Som en del af ålegræsudplantningen er der gennemført gradient-studier samtidig med at der er lavet test-transplantationer af ålegræs.
Gradientstudierne indeholder målinger af:
Ved at sammenholde de individuelle og kombinerede presfaktorer med vegetative skudtilvækster og -tab er der fundet tærskelværdier for de fleste parametre.
Hvert år afsættes der 2 uger til citizen science baseret ålegræsudplantningsaktiviteter, hvorved der foregår en løbende udbygning af ålegræsområder. Der er også anlagt mindre stenrev i yderfjorden samt udsat 20.000 skrubber. På udvalgte produktive lavbundslokaliteter indsamles der vandprøver som analyseres på SDU.
Ålegræs giver den fulde pakke: klima, biodiversitet, immobilisering af næringsstoffer og naturgenopretning.
Ålegræs understøtter høj dyretæthed og biodiversitet samt robuste fødekæder
Figur 2. Dronebilleder af udviklingen i storskale transplantation i Horsens Fjord fra 2017-2020. Billederne er taget af Niels Svane SDU.